2023 Yılı Raporu

D. TOPLUMSAL KATKI

1. Toplumsal Katkı Süreçlerinin Yönetimi ve Toplumsal Katkı Kaynakları

1. Toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi

Siirt Üniversitesi belirlemiş olduğu misyon ve vizyon çerçevesinde toplumsal katkıya yönelik faaliyetlerin önemine vurgu yaparak, paydaş görüşleriyle belirlemiş olduğu Kalite Politikasında(D.1.1.1) ve 2023-2027 Stratejik Planında(D.1.1.2) toplumsal katkı amaç ve hedeflerini açıkça belirlemiştir. Bu doğrultuda benimsediği politika ve stratejiler ile kurumsallaştırdığı yönetim modelini etkin olarak yürütmektedir. Gerek Üniversitemiz Stratejik Planında ve gerekse de Üniversitemiz Toplumsal Katkı Politika ve Stratejilerinde(D.1.1.3) belirtildiği üzere, toplumsal katkı faaliyetleri yerel, bölgesel, ulusal ve küresel olmak üzere dört kategoride gerçekleştirilmektedir. Yerel iş birlikleri, bölgesel kalkınma, ulusal öncelikler ve Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri toplumsal katkı öncelikleri arasında yer almaktadır.
Siirt Üniversitesi toplumsal katkı faaliyetleri birim toplumsal katkı sorumluları ve Toplumsal Katkı Komisyonu tarafından rutin olarak kontrol edilmekte, Kalite Üst Kurulu tarafından da denetlenmektedir. Siirt Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü bünyesindeki Toplumsal Katkı Komisyonu ilgili Rektör Yardımcısı ile eşgüdümlü çalışmaktadır. Birimlerden seçilen üyeler üç yıllığına görevlendirilerek Toplumsal katkı takımlarını oluşturmaktadır. Toplumsal katkı eylem planına göre (D.1.1.4) birim toplumsal katkı faaliyetleri Toplumsal Katkı Süreç Kartları çerçevesinde(D.1.1.5) tüm üniversite bazındaki birimlerde haftalık rutin toplantılarla değerlendirilmektedir. Siirt Üniversitesi bünyesindeki tüm birimler tarafından gerçekleştirilen her faaliyet “Toplumsal Katkı Faaliyetleri Bildirim Formu”(D.1.1.6) doldurularak ve faaliyete dair gerekli bilgiler kayıt altına alınarak sosyal medya (D.1.1.7) ve web sayfasından (D.1.1.8) paylaşılmaktadır.

Olgunluk Düzeyi: Kurumda toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısının işlerliği ile ilişkili sonuçlar izlenmekte ve önlemler alınmaktadır.

Kanıtlar

2. Kaynaklar

Siirt Üniversitesi, kalite yönetim sistemi anlayışına uygun olarak toplumsal katkı kapsamında yürütülen öznel ve entegrasyonel tüm faaliyetler için gerekli olan mali, fiziki ve beşeri kaynakları imkânları doğrultusunda sağlamakta ve süreçleri takip etmektedir (D.1.2.1). Bu bağlamda birimlerimizden gelen sonuçlara göre 2022-2023 döneminde Üniversitemiz bünyesinde 112 topluma katkı çalışması bildirilmiştir. Yapılan bu çalışmalarla 36 faaliyet için konferans salonlarımız, genel katılma açık 4 eğitim için dersliklerimiz, 14 etkinlik için araçlarımız tahsis edilmiştir. Bu etkinliklere akademik ve idari personelimiz işgücü olarak destek sunmuş ve 15064 kişiye ulaşılmıştır. Yine aynı dönem içerisinde 9 bağış etkinliği düzenlenerek, bölgemizdeki ilkokul ve ortaokullara kitap ve kırtasiye desteği sağlanmıştır. Özel gereksinimli çocuklar için 3 ay boyunca etkinlikler düzenlenmiş ve bu bireylerin sosyal yaşama uyum süreçlerine destek verilmeye çalışılmıştır. İhtisaslaşma kapsamında üreticilere yönelik 6 bilimsel etkinlik ve eğitim gerçekleştirilerek bölgesel kalkınmaya ve toplumsal gelişime katkıda bulunulmuştur. Üniversitemiz Konukevi 2023 yılı içerisinde 1850 misafirimize konaklama hizmeti sunmuştur. Sahip olunan tüm kaynaklar, iç ve dış paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetler için etkin olarak kullanıma sunulmaktadır (D.1.2.2). Kaynakların etkili ve verimli kullanımları konusunda periyodik izlemeler yapılmakta, paydaş memnuniyetini ve beklentisini belirlemek amacıyla yapılan görüşmelerle de iyileştirilmektedir (D.1.2.3).

Olgunluk Düzeyi: Kurumda toplumsal katkı kaynaklarının yeterliliği ve çeşitliliği izlenmekte ve iyileştirilmektedir.
 
Kanıtlar

2. Toplumsal Katkı Performansı

1. Toplumsal katkı performansının izlenmesi ve değerlendirilmesi

Siirt Üniversitesi alanında uzman nitelikli personelin yetiştirilmesinde(D.2.1.1) (D.2.1.9) (D.2.1.19), akademik ortamın gelişmesinde (D.2.1.2) (D.2.1.3) (D.2.1.7) (D.2.1.10) (D.2.1.13) (D.2.1.14) ve iyileştirilmesinde, paydaşlarla işbirliğinin geliştirilmesinde (D.2.1.4) (D.2.1.5) (D.2.1.6) (D.2.1.12) (D.2.1.15) (D.2.1.17) (D.2.1.20), bölgesel ve ulusal düzeyde değer yaratılmasında (D.2.1.8) (D.2.1.11) (D.2.1.13) (D.2.1.15) (D.2.1.16) (D.2.1.18) topluma katkı sunmaktadır. Üniversitemiz yürütmüş olduğu toplumsal katkı faaliyetlerini geliştirmiş olduğu mekanizmalarla izlemekte değerlendirmekte ve gerekli önlemleri almaktadır (D.2.1.21) (D.2.1.22) (D.2.1.23). Öğrenci topluluklarının toplumsal katkı hizmetleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan Öğrenci Toplulukları Koordinatörlüğü tarafından onaylanmakta ve izlenmektedir (D.2.1.24) (D.2.1.25). Her yıl yapılan etkinliklere ilişkin değerlendirmeler akademik yılın bahar ve güz dönemi başlarında brifinglerde sunulmakta, iç ve dış paydaş ziyaretleri gerçekleştirilmekte, bu brifingler ve ziyaretler ileriye dönük iyileştirmeler içermektedir (D.2.1.26) (D.2.1.27). Bunun yanı sıra Siirt Üniversitesi İletişim Platformu tüm paydaşlarımız tarafından aktif olarak kullanılmakta, her türlü dilek-öneri ve şikayetler en kısa süre içerisinde çözümlenmektedir (D.2.1.28).

Olgunluk Düzeyi: Kurumda toplumsal katkı performansı izlenmekte ve ilgili paydaşlarla değerlendirilerek iyileştirilmektedir.

Kanıtlar


Öğr. Gör. FIRAT ARSLAN
Güncelleme : 5.10.2024 23:06:56