A.2. Misyon Ve Stratejik Amaçlar

A.2. Misyon ve Stratejik Amaçlar

A.2.1. Misyon, vizyon ve politikalar

Stratejik plan (2023-2027) kapsamında Üniversitenin misyon ve vizyonu belirlenmiş ilan edilerek paydaşlarca bilinirliği sağlanmıştır (A.2.1.1.)(A.2.1.2.) Üniversitenin faaliyet alanlarında sahip olduğu anlayışı ortaya koyan Kalite Politikası, Eğitim-Öğretim Politikası, Ar-Ge Politikası, Uzaktan Eğitim Politikası, Bilgi Güvenliği Politikası bulunmaktadır (A.2.1.3.) (A.2.1.4.) (A.2.1.5.) (A.2.1.6.) (A.2.1.7.). Söz konusu politikalarla uyumlu uygulamalara yer verilmektedir(A.2.1.8.) (A.2.1.9.). Politika belgeleri paydaş katılımı sağlanarak gözden geçirilmektedir (A.2.1.10) (A.2.1.11.) (A.2.1.12.).

Üniversitemiz misyonu vizyonuna yönelik faaliyetlerini yürütmektedir. Bu noktada eleştirel ve yaratıcı bireyler yetiştirmenin yanı sıra, yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri ile başta tarım ve hayvancılık olmak üzere bölgenin ve ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamaktır(A.2.1.15.). Üniversite tarafından yürütülen projeler ve dış paydaşlara verilen eğitimlerle bölgedeki üretim süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanmaktadır (A.2.1.18.).

Eğitim-öğretim kalitesinin arttırılması amacıyla her dönem gerçekleştirilen anketlerle geri bildirimler alınmakta ve ilgili paydaşlarla değerlendirilmektedir(A.2.1.16.). Tarım ve hayvancılıkta üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla paydaşlarla istişareler yapılmakta ve üniversitenin ürettiği hizmetler konusundaki görüşleri anket yöntemiyle toplanarak değerlendirilmektedir (A.2.1.17.). Ayrıca üniversite bulunduğu toplumun sosyal sorunları konusunda farkındalık oluşturmak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla etkinlikler yürütmektedir (A.2.1.13.) (A.2.1.14.).

Bununla birlikte sürdürülebilir toplum inşasına katkı sağlayan uluslararası üniversite vizyonu doğrultusunda uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı kabulünün yanı sıra yerel ürünlerden geliştirilen Lalehan markalı kolonya, bıttım sabunu, doğal bıttım şampuanı vb. ürünlerle ihracat atılımı gerçekleştirmiştir (A.2.1.19.). Bölgedeki tarım ve hayvancılığı desteklemek üzere keçi ırkları yetiştirilerek üreticilere satışı yapılmaktadır(A.2.1.20.). Bununla birlikte girişimci bireyler yetiştirmek üzere öğrencilerin girişimcilik konusunda farkındalık kazanması amacıyla ders dışı etkinlikler düzenlenmektedir(A.2.1.21.).

Olgunluk Düzeyi (4): Misyon, vizyon ve politikalar doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamalar izlenmekte ve paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmaktadır.

A.2.2. Stratejik amaç ve hedefler              

Üniversitemiz stratejik plan (2023-2027) çalışmaları 2022 yılında iç ve dış paydaşların görüşleri alınarak tamamlanmıştır. Stratejik planın hazırlanma sürecinde üniversitemizin tüm birimlerinin temsil edildiği ekip kurulmuş ayrıca dış paydaşlardan görüş ve öneriler alınarak söz konusu plana yansıtılmıştır(A.2.2.1.). (A.2.2.2.).

Stratejik plan (2023-2027) üniversitenin misyon, vizyon, amaç ve hedeflerini içeren önemli bir gelecek planlaması kaynağıdır (A.2.2.4.). Bu nedenle üniversitemiz uygulamalarında söz konusu amaç ve hedefleri gözetmekte aynı zamanda altı aylık periyodlarla stratejik planda yer alan amaç ve hedeflerin gerçekleşme düzeyini kontrol etmektedir. Bu konuda ilk izleme 2023 yılı haziran ayında gerçekleştirilmiş ikinci izleme ise 2024 ocak ayında gerçekleştirilmiştir. İlk izlemeye ilişkin sonuçlar üst yönetim ve iç paydaşlarla gerçekleştirilen toplantıda sunulmuş böylece iyileştirilmesi gereken alanlar belirlenmiştir(A.2.2.3.). 

Üniversitemizin stratejik planda belirlediği beş temel amaçları olan;

·         Rekabetçi, yenilikçi ve nitelikli eğitim hizmeti sunmak,                

·         Araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile paydaşlarının beklentilerini karşılayan bir üniversite olmak,

·         Başta Siirt ili olmak üzere bölgenin ve ülkenin tarım ve hayvancılık alanında gelişmesine katkı sağlamak,

·         Eğitim-öğretim ve Ar-Ge alanları başta olmak üzere, yürüttüğü tüm faaliyetlerle bölgenin ve ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak,

·         Kurumsal kapasiteyi geliştirerek etkinlik ve verimliliği artırmak doğrultusunda faaliyetler yürütmekte ve izleme sonuçlarına göre iyileştirmeler yapmaktadır.

Rekabetçi, yenilikçi ve nitelikli eğitim hizmeti sunmak adına eğiticilerin eğitimi için öğrenme ve öğretme merkezi aracılığıyla eğitimler verilmektedir (A.2.2.6.).  Ayrıca küresel gelişmeler ve değişimleri takip etmek üzere ulusal ve uluslararası organizasyonlar takip edilmektedir (A.2.2.5.). Eğitim hizmetini iyileştirmek üzere müfredat güncellemesi yapılmakta yeni öğrenme ve öğretme yöntemleri konusunda çalıştaylar düzenlenmekte, eğitim- öğretim alt yapı ve üst yapı iyileştirme çalışmaları yapılmakta ve başta üniversiteler olmak üzere iş birlikleri yapılarak süreçler iyileştirilmektedir (A.2.2.7.) (A.2.2.8.) (A.2.2.9.).    

Ar-Ge faaliyetlerinde paydaşların beklentileri karşılamak üzere araştırma ortamı hazırlanmış ve paydaşların kullanımına sunulmuştur (A.2.2.10) (A.2.2.11). Bununla birlikte bölgenin ve ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak iç ve dış kaynaklı projeler yürütülmektedir(A.2.2.12.). Süreçlere paydaş katılımı sağlamak üzere anketler yapılmakta toplantı ve çalıştaylar düzenlenmektedir (A.2.2.13.) (A.2.2.14.) (A.2.2.15.) (A.2.2.16.). Ar-Ge süreçlerinin iyileştirilmesi için paydaş geri dönüşleri doğrultusunda eğitimler ve belirlenen alanlarda yeni projeler geliştirilmektedir (A.2.2.12.).

İhtisaslaşma alanında üniversitemiz bölgenin gelişmesine katkı sağlayacak faaliyetler yürüterek öncülük etmektedir. Tarım ve hayvancılık alanında başta Siirt ili olmak üzere bölgenin ve ülkenin üretim verimliliğine katkı sağlayacak yöntemler geliştirilmekte üretici ve yetiştiricilere konuyla bilgilendirme ve mentorluk desteği verilmektedir. Üniversitemiz söz konusu ihtisas alanında paydaşlarla istişare ederek ve üniversitenin hizmetlerine yönelik görüşlerini alarak süreçleri iyileştirmektedir (A.2.2.14.) (A.2.2.15. (A.2.2.16.) (A.2.2.17.) (A.2.2.18.).  İhtisas alanının yanı sıra tıp alanında ve sosyal alanlarda toplumsal katkı faaliyetlerini iyileştirerek sürdürmektedir (A.2.2.19.) (A.2.2.20.) (A.2.2.21.). Üniversitemiz stratejik planda belirlenen amaç ve hedefleri doğrultusunda ulusal ve uluslararası alanda gelişimini paydaşlarıyla birlikte iyileştirerek sürdürmektedir (A.2.2.22.). (A.2.2.23.). (A.2.2.24.). (A.2.2.25.). (A.2.2.26.).

 

Olgunluk Düzeyi (4): Kurum uyguladığı stratejik planı izlemekte ve ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirerek gelecek planlarına yansıtılmaktadır.

 

A.2.3. Performans yönetimi

            Performans esaslı bütçeleme sistemi gereğince üniversitemizde performans göstergelerinin takibi, hedefe ulaşımı ve sonuçları değerlendirilmektedir. Performans esaslı bütçeleme sisteminde tanımlanan programlar, alt programlar, faaliyetler, alt faaliyetler bulunmaktadır. Bütün performans göstergeleri tanımlanan programlar ile ilişkilendirilmiştir. Performans yönetimine ilişkin planlama uygulama ve izleme mekanizmaları strateji geliştirme daire başkanlığı tarafından yürütülmektedir (A.2.3.2) (A.2.3.3) (A.2.3.4). Ayrıca akademik performans sonuçlarının izlenebilmesi amacıyla üniversitemizde YÖKSİS ile entegre olarak hizmet sunan Siirt Üniversitesi Akademik Veri Sistemi (AP-SİS) ve uluslararası kuruluşların verileri kullanılmaktadır(A.2.3.5) (A.2.3.6) (A.2.3.7) (A.2.3.8).

Stratejik plan (2023-2027)’da belirlenen amaç ve hedeflere ilişkin performans göstergeleri 2024 yılı ilk altı ayında izlenmiş yıl sonunda strateji daire başkanlığı tarafından yıllık performans raporu olarak hazırlanarak ilan edilmiştir(A.2.3.1). Performans hedeflerine ilişkin ilk altı aylık izleme sonuçları ilgili paydaşlarla değerlendirilmiştir (A.2.3.9.). Ayrıca performans hedeflerine ilişkin iç ve dış paydaşlarla toplantılar düzenlenerek iyileştirme çalışmaları konusunda istişareler yapılmıştır(A.2.3.10.). (A.2.3.11.). (A.2.3.12.). (A.2.3.13.). 

Performans hedeflerinde yer alan göstergelerin iyileştirilmesi amacıyla patent eğitimi, proje yazma eğitimi, kapasite geliştirmek üzere alt yapı ve üst yapı iyileştirme çalışmaları, ihtisas alanında ar-ge çalışmaları sonucu ticarileştirilen Lalehan ve Hesta markalı ürünler, uluslararası kongre ve konferans vb. faaliyetler yürütülmüştür(A.2.3.14.) (A.2.3.15.) (A.2.3.16.) (A.2.3.17.) (A.2.3.18.) (A.2.3.19.).  

Olgunluk Düzeyi (4): Kurumda performans göstergelerinin işlerliği ve performans yönetimi mekanizmaları izlenmekte ve izlem sonuçlarına göre iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir.

KANITLAR 1


Öğr.Gör.Dr. FIRAT ARSLAN
Güncelleme : 17.12.2024 16:13:07